Carports

Inspiratie, informatie en offertes voor jouw project

Carport vergunning: Alles wat je moet weten voor jouw aanvraag

Vraag je jezelf wel eens af of een ‘carport vergunning’ nodig is voor je nieuwe carport? OffertesOnline zet alvast alle essentiële voorwaarden, tips & tricks, regelgevingen en uitzonderingen op een rijtje.

Vergunning voor uw carport: noodzaak of niet?

Houten carport

In sommige gevallen is een stedenbouwkundige vergunning vereist wanneer je op je eigendom een carport wil bouwen. Dit is vooral het geval als de oppervlakte van de carport meer dan 40 vierkante meter bedraagt of als de carport niet voldoet aan de voorwaarden voor meldingsplicht.

Maar let op, de totale oppervlakte van alle bijgebouwen, dus ook de carport, mag niet groter zijn dan 40 vierkante meter om zonder vergunning geplaatst te mogen worden.

Er zijn wel enkele uitzonderingen. Er zijn specifieke situaties waarin het bouwen van een carport mogelijk vrijgesteld is van de vergunningsplicht. Enkele voorbeelden van uitzonderingen zijn:

  • De oppervlakte van de carport is minder dan 40 vierkante meter.

  • De carport wordt gebouwd op het achtererfgebied van de woning.

  • De hoogte van de carport overschrijdt niet de vastgestelde normen, die vaak rond de 3 meter liggen.

  • De carport wordt geplaatst op een afstand van minstens 1 meter van de openbare weg of openbaar groen.

Overdracht lokale bouwvoorschriften

Het is raadzaam om altijd de lokale bouwvoorschriften te raadplegen of contact op te nemen met je gemeente om te bevestigen of jouw carportproject in aanmerking komt voor een vrijstelling van de vergunningsplicht. Op deze manier voorkom je eventuele problemen of vertragingen bij de realisatie van jouw carport.

Als de carport niet onder de uitzonderingen voor vrijstelling valt, is het verplicht om een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen of een melding te doen. Dit betekent dat, afhankelijk van waar jouw carport zich bevindt en hoe groot die is, je mogelijk een vergunning moet aanvragen of een melding moet doen bij jouw lokale gemeente.

De regels voor losstaande bijgebouwen

Carport of bijgebouw?

Houten carport als bijgebouw

Een carport wordt beschouwd als een bijgebouw omdat het een constructie is die aanvullend is op het hoofdgebouw of de hoofdwoning. Het dient als overdekte parkeerplaats voor voertuigen en valt daarmee onder de categorie bijgebouwen.

De regels voor losstaande carports zijn enigszins anders dan die voor aangebouwde carports. In veel gevallen vereist een losstaande carport geen bouwvergunning en komt deze in aanmerking voor een vrijstelling mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Een van deze voorwaarden is dat de maximale oppervlakte voor vrijstelling van een bouwvergunning voor een losstaande carport 40 vierkante meter is. Bovendien mag de totale oppervlakte inclusief andere bijgebouwen niet meer dan 40 vierkante meter bedragen. Daarnaast mag een losstaand bijgebouw niet verder dan 30 meter van de woning worden geplaatst om in aanmerking te komen voor een vergunningsvrije plaatsing.

Ten slotte mag de hoogte van een losstaand bijgebouw niet hoger zijn dan 3,5 meter en moet deze minimaal 3 meter van de perceelsgrens afstaan.

Aanpalende structuren: melding of vergunning?

Houten vrijstaande carport

Voor het aanbouwen van een carport is meestal geen stedenbouwkundige vergunning nodig, maar wel een meldingsplicht. Dit betekent dat je jouw bouwplannen minimaal 20 dagen voor de aanvang van de bouw moet melden bij de gemeente.

Zo moet de carport aan de volgende voorwaarden voldoen, waarbij de meldingsplicht geldt:

  • De carport mag niet hoger zijn dan 4 meter

  • De totale oppervlakte van aangebouwde bijgebouwen mag niet meer dan 40 vierkante meter bedragen

  • Er mogen geen constructieve wijzigingen aan de gevel of draagmuren plaatsvinden.

Als de carport een oppervlakte van meer dan 40 vierkante meter heeft of niet voldoet aan deze voorwaarden, is een stedenbouwkundige vergunning vereist.

Vergunning bij verharding

Stedenbouwkundige vergunning

Het verharden van de ondergrond van een carport is een aspect dat aandacht vereist. In veel gevallen is het mogelijk om zonder vergunning verharding aan te brengen onder een carport, zolang de verharding binnen de grenzen van de carport blijft en niet leidt tot een verstoring van de natuurlijke waterhuishouding.

Lokale regelgeving

Carport met verharde ondergrond

Het is echter belangrijk om lokale regelgeving te raadplegen, aangezien sommige gemeenten specifieke eisen kunnen stellen aan de waterdoorlatendheid van de gebruikte materialen of aan de oppervlakte die mag worden verhard. In sommige gevallen kan een meldingsplicht of zelfs een vergunning vereist zijn, afhankelijk van de omvang van de verharding en de locatie van de carport.

Bouwen tegen een bestaande scheidingsmuur

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het bouwen van een carport is de locatie ten opzichte van bestaande structuren. Als u van plan bent om een carport te bouwen tegen een bestaande scheidingsmuur, zijn er een paar dingen die u moet weten.

Wat is een scheidingsmuur?

Houten scheidingsmuur

Een scheidingsmuur is een muur die de grens markeert tussen twee aangrenzende eigendommen. Dit kan een muur zijn die twee tuinen van elkaar scheidt, of een muur die deel uitmaakt van een gebouw en grenst aan een ander gebouw.

Scheidingsmuren kunnen verschillende functies hebben, zoals het bieden van privacy, het verminderen van geluidsoverlast of het ondersteunen van structuren zoals een carport of aanbouw. In sommige gevallen kan een scheidingsmuur ook een gemeenschappelijk eigendom zijn, wat betekent dat beide buren verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en de kosten die hiermee gepaard gaan.

Voorwaarden carport vergunning aanvragen bij scheidingsmuur

Carport tegen scheidingsmuur

Bijgebouwen zoals carports die tegen een bestaande scheidingsmuur worden gebouwd, mogen tot aan de perceelsgrens gebouwd worden, op voorwaarde dat de scheidingsmuur ongewijzigd blijft en de diepte van de carport niet groter is dan de bouwdiepte van het aanpalende gebouw.

Houd er ook rekening mee dat wanneer je ervoor kiest om de bestaande scheidingsmuur gemeen te maken door er tegenaan te bouwen, je een vergoeding moet betalen die gelijk staat aan de helft van de waarde van het gemeen gemaakte deel van de muur en indien van toepassing ook de grond waarop de muur gebouwd is.

Carport over de erfgrens

Aangebouwde carport

Een carport bouwen die over de erfgrens gaat, is een delicate kwestie en is meestal niet toegestaan zonder de uitdrukkelijke toestemming van de buur wiens grondgebied wordt overschreden. Hier zijn enkele voorwaarden en overwegingen:

  • Je moet een schriftelijke overeenkomst hebben met de eigenaar van het aangrenzende perceel.

  • De carport moet voldoen aan de lokale bouwvoorschriften en regelgeving.

  • Er moet rekening gehouden worden met eventuele toekomstige ontwikkelingen of bouwplannen van de buur.

  • Een notariële akte kan vereist zijn om de overeenkomst vast te leggen.

  • Het is mogelijk dat je een vergoeding moet betalen voor het gebruik van de grond van de buur.

  • Je moet ervoor zorgen dat de constructie geen schade toebrengt aan de eigendommen van de buur.

Als u een carport over de erfgrens wilt bouwen, is het raadzaam om juridisch advies in te winnen en alle noodzakelijke stappen zorgvuldig te doorlopen om toekomstige geschillen te voorkomen.

Stappenplan voor het aanvragen van een carportvergunning

Vergunningsaanvraag

Eens je hebt besloten dat je een carport wilt bouwen en je ook hebt vastgesteld dat je een vergunning nodig hebt, is het tijd om de vergunning aan te vragen. Het eerste wat u moet doen is altijd informeren bij de gemeente naar mogelijke bijkomende lokale voorwaarden vooraleer u de carport vergunning gaat aanvragen.

Vervolgens, bij een melding voor een carport moet een ‘melding checklist’ doorlopen worden, naast de controle op lokale voorwaarden. Om een carportvergunning in te dienen via het Omgevingsloket, moet je jezelf aanmelden en de stappen volgen die aangegeven worden op het loket. Houd er rekening mee dat aanvragen ingediend via het Omgevingsloket worden gepubliceerd tijdens het openbaar onderzoek en de beroepstermijn.

Checklist aanvraag carportvergunning

Moderne carport

Hieronder vind je een handige checklist die je kan gebruiken om een carportvergunning aan te vragen:

  1. Controleer de lokale bouwvoorschriften: Ga na wat de specifieke eisen zijn in jouw gemeente met betrekking tot het bouwen van een carport.

  2. Bepaal de afmetingen van uw carport: Meet de geplande afmetingen en controleer of deze binnen de grenzen vallen voor vergunningsvrij bouwen.

  3. Locatie van de carport: Zorg ervoor dat de carport op de juiste afstand van de perceelsgrens staat en dat deze niet de maximale bouwdiepte overschrijdt.

  4. Hoogte van de carport: Controleer of de hoogte van de carport niet meer is dan toegestaan.

  5. Meldingsplicht of vergunningsplicht: Bepaal of een melding volstaat of dat een stedenbouwkundige vergunning vereist is voor jouw carport.

  6. Materialen en constructie: Kies de materialen en bedenk hoe de constructie van de carport zal plaatsvinden, zodat deze voldoet aan de eisen.

  7. Overleg met de buren: Als de carport dicht bij de erfgrens of tegen een scheidingsmuur wordt gebouwd, is het verstandig om dit met uw buren te bespreken.

  8. Vraag de vergunning aan: Indien nodig, dien de aanvraag voor de vergunning in bij de gemeente of doe de vereiste melding.

  9. Wacht op goedkeuring: Na het indienen van de aanvraag, moet je wachten op de goedkeuring voordat je met de bouw begint.

  10. Houd rekening met de beroepstermijn: Wees je bewust van de beroepstermijn na publicatie van jouw aanvraag.

Door deze checklist te volgen, kan je er zeker van zijn dat je alle noodzakelijke stappen hebt ondernomen om jouw carport legaal te bouwen.

De rol van de architect bij uw carportproject

aanvraag bij architect

Het is belangrijk om te begrijpen dat de medewerking van een architect verplicht kan zijn bij het toevoegen van een carport als uitbreiding van uw woning. Dit is vooral het geval als de stabiliteit van het gebouw wijzigt.

Bijvoorbeeld, voor aangebouwde carports die wijzigingen aanbrengen aan de gevel en/of draagmuren van de woning, is de inschakeling van een architect noodzakelijk. Wanneer het “gebouw wijzigen” van toepassing is, zoals het bouwen van een carport die de draagstructuur van het gebouw wijzigt, dan is de medewerking van een architect ook verplicht bij een meldingsplicht.

Maar maak u geen zorgen, voor sommige bouwwerken die de stabiliteit van het gebouw of het aanpalend gebouw niet beïnvloeden of constructieproblemen veroorzaken, is de medewerking van een architect niet vereist bij een eenvoudige ingreep.

Voor een aangebouwde carport is het niet altijd noodzakelijk om een architect onder de arm te nemen. Indien er wijzigingen worden aangebracht aan de zijmuren, draagmuren of aan de gevel, is het advies van een architect voor de aangebouwde carport wel noodzakelijk. Net zoals bij een losstaande carport mag een aangebouwde carport niet meer dan 40 m² bedragen.

Vrijstellingen en uitzonderingen verklaard

Aanvraag vergunning

Er zijn enkele gevallen waarin je mogelijk geen vergunning nodig hebt om je carport te bouwen. In Vlaanderen kan bijvoorbeeld vrijstelling van de vergunningsplicht voor het plaatsen van losstaande bijgebouwen, zoals carports, gelden wanneer een aantal voorwaarden voldaan is en de carport zich bevindt binnen de toegestane afmetingen.

Het is echter belangrijk om er rekening mee te houden dat gemeentes bijkomende voorwaarden kunnen opleggen bovenop de algemene regels voor vrijstellingen. Het is daarom altijd belangrijk om bij de lokale overheid te informeren voor specifieke vrijstellingen van de vergunningsplicht of controleer de algemene checklist ‘vrijstellingen’ om er zeker van te zijn dat aan alle lokale eisen voldaan wordt.

Praktische overwegingen bij het bouwen van een carport

Carport tegen tuin buur

Naast het feit dat je aan de wettelijke vereisten moet voldoen, zijn er ook nog enkele praktische overwegingen die je in gedachten moet houden bij het bouwen van een carport. Een daarvan is de afstand tot de perceelsgrenzen. Een carport moet minimaal op 3 meter afstand van de perceelgrens in de zijtuin liggen en op 2 meter afstand van de perceelsgrens in de achtertuin geplaatst worden.

Een andere belangrijke overweging is de hoogte van de carport. Voor zowel aangebouwde als losstaande carports mag de maximale hoogte niet meer dan 3,5 meter (losstaand) of 4 meter (aangebouwd) bedragen. Het is belangrijk om vooraf te bepalen waar de carport moet komen en hoe hoog die moet zijn, waarbij rekening gehouden moet worden met eventuele bestrating die nog gelegd moet worden, aangezien dit de hoogte kan beïnvloeden.

Kostenoverzicht en offertes

Kostenoverzicht

Het bouwen van een carport kan een aanzienlijke investering zijn, en het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de potentiële kosten voordat je begint. De totale kosten van een carport worden bepaald door een combinatie van factoren zoals:

  • Het type carport (vrijstaand of aanbouw)

  • De afmetingen

  • Materialen voor zowel de carport als het dak

  • Aanvullende opties zoals extra isolatie

Arbeidskosten voor de constructie van een carport variëren tussen de € 800,- en € 1.000,- en voor een tweedehands carport kunnen de plaatsingskosten door een vakman rond € 800,- liggen. Door offertes van verschillende aanbieders te vergelijken kan men de best mogelijke prijs vinden, en voor specifiek advies en op maat gemaakte prijzen kan gebruik worden gemaakt van de offerteservice van OffertesOnline.