Parket leggen

Bereik tot 1910 parketteurs in Vlaanderen.

 • Ontvang tot 3 offertes
 • Gratis & Vrijblijvend
 • U vergelijkt en beslist
Vraag uw offertes aan

Door gebruik te maken van dit formulier ga je akkoord met ons privacy- en cookiebeleid

Hoe werkt OffertesOnline.be?

 • 1

  U zoekt de juiste vakman voor uw parket

  U wilt parket laten leggen, maar waar vindt u de geschikte vakman voor uw parket? Hoe vindt u een professionele en betrouwbare parketteur die actief is in uw regio, en liefst voor de best mogelijke prijs-kwaliteit?
 • 2

  U verstuurt uw offerteaanvraag via OffertesOnline.be

  Gelukkig bestaat er OffertesOnline.be! Hier kan u uw offerteaanvraag, gratis en vrijblijvend, in enkele minuten opstellen en wordt ze automatisch naar alle professionele parketteurs uit uw regio verstuurd. Zo bespaart u veel tijd en moeite!
 • 3

  U vergelijkt vrijblijvend de verschillende offertes en beslist!

  Professionele parketteurs die geïnteresseerd zijn in uw opdracht zullen u een offerte toesturen, waarna u rustig kunt vergelijken en eventueel een beslissing kan nemen!
1910
Parketteurs
10
Opdrachten
per maand
27
Offertes
per maand

Recente offerteaanvragen voor vloerwerken in Vlaanderen

Soort werken: Renovatie bestaande parket

Aantal m²: 120m²

Start werken: Zo snel mogelijk

Projectbeschrijving:

Vloer gelegd door ADO Parket in 2009. Na verkoop te renoveren. Werken moeten ikv verhuis starten op 1/8.
Oorspronkelijk geolied. Overschakelen naar lak.
Arrow
Offerteaanvraag uit Leuven

Soort werken: Renovatie bestaande parket

Aantal m²: Ongeveer 80 m²

Start werken: Binnen de 3 maanden

Projectbeschrijving:

Houten vloer schuren en behandelen
Arrow
Offerteaanvraag uit Peer

Heeft u nog een vraag?

OffertesOnline.be heeft een database met daarin een groot deel van de professionele vakmensen in Vlaanderen. Wanneer u dus uw offerteaanvraag indient, kunnen wij perfect een selectie maken van professionele vakmensen die gelegen zijn in uw regio en de juiste kwalificaties hebben voor de door u beschreven opdracht.
Dit kan zéér snel gaan... van zodra we uw offerteaanvraag ontvangen, stellen we deze voor aan de gekwalificeerde vakmensen uit uw regio. Afhankelijk van hoe snel deze bedrijven uw offerteaanvraag lezen, kunnen zij zich haast onmiddellijk kanidaat stellen voor uw opdracht en contact met u opnemen voor een offerte. Gemiddeld genomen duurt het maximaal 5 werkdagen alvorens u alle offertes binnen hebt. Sommige zullen vandaag nog binnenkomen, en andere zullen enkele dagen in beslag nemen. Zoals gezegd is dit afhankelijk van hoe snel deze bedrijven uw aanvraag bekijken.
Om misbruik te vermijden laten we maximaal 3 bedrijven toe die zich kandidaat kunnen stellen. Dus afhankelijk van hoeveel bedrijven interesse tonen in uw offerteaanvraag zal dit aantal schommelen tussen de 0 en 3. Daarom is het belangrijk uw opdracht zo gedetaileerd als mogelijk te beschrijven, dit verhoogt namelijk de interesse van bedrijven.

De bedrijven die interesse hebben in uw opdracht betalen OffertesOnline.be een éénmalig klein bedrag om zich kandidaat te kunnen stellen, en krijgen vervolgens uw contactgegevens. Door dat we het aantal kandidaten beperken tot 3 is het zo dat de bedrijven die als eerste interesse tonen diegene zijn die uw contactgegevens krijgen. OffertesOnline.be maakt hierbij zelf geen selectie.

Mocht een bepaald bedrijf zéér veel interesse hebben, dan heeft het tevens de mogelijkheid zich exclusief kandidaat te stellen. Dit wil zeggen dat zij als enige uw contactgegevens zullen krijgen, en u bij gevolg ook maar één offerte zal ontvangen.
Absoluut! Onze service is geheel gratis en vrijblijvend. U bent na het ontvangen van de offertes tot niets verplicht, en enkel beter geïnformeerd.
We raden u aan om uw aanvraag zo gedetailleerd als mogelijk op te stellen, dit verhoogt namelijk de interesse bij de vakmensen uit uw regio. Naast de vooropgestelde vragen, en uw contactgegevens, is het belangrijk om uw beschrijving van de opdracht ook zo uitgebreid als mogelijk te maken.

Zoekt u een specifieke parketteur?

Vind een geschikte parketteur in uw buurt

Het vinden van de geschikte vakman, en in dit geval parketteur, kan een omslachtig proces zijn dat de nodige tijd in beslag neemt. Zeker wanneer u niet over één nacht ijs wilt gaan betreffende het kiezen van een vakman waaraan u uw parket wilt toevertrouwen. Om de juiste keuze te kunnen maken moet u verschillende offertes kunnen vergelijken om zo tot de juiste keuze te kunnen komen die u de beste prijs/kwaliteit voor uw parket garandeert.

Deze zoektocht begint dus met het vinden van professionele parketteurs uit uw regio. Daarna moet u hen één voor één aanschrijven met een gedetailleerde omschrijving van uw project, hopende dat zij u nadien van een antwoord (en offerte) zullen voorzien. Dit gehele proces kan lang duren, en vergt de nodige inspanningen.

Daarom hebben wij www.offertesonline.be in het leven geroepen.
Omdat dit gehele proces veel sneller kan!

OffertesOnline Werking

Parket: uw parket professioneel laten leggen!

Via ons platform geeft u uw offerteaanvraag voor uw parket éénmaal in, en laten we de geïnteresseerde parketteurs uit uw omgeving u contacteren in plaats van andersom. Op deze manier wordt het verkrijgen van verschillende offertes voor uw parket snel en eenvoudig.

En dat is niet het enige voordeel... onze service is volledig gratis en vrijblijvend. Met vrijblijvend bedoelen we dat u na het verkrijgen van de verschillende offertes tot niets verplicht bent. U ontvangt de offertes, u vergelijkt ze, en daarna is de keuze aan u om te beslissen of u tot een samenwerking overgaat.

Met het gebruik van ons platform heeft u niets te verliezen, in tegendeel... u kan er enkel maar bij winnen!

Twijfel dus niet langer, en vraag nu nog uw offertes aan bij alle professionele parketteurs uit uw omgeving... Alvast veel succes met uw project!

Vind een geschikte parketteur uit uw buurt door vrijblijvend meerdere offertes te vergelijken:
 • Ontvang tot 3 offertes
 • Gratis & Vrijblijvend
 • U vergelijkt en beslist

Parket laten leggen

Parket bestaat uit hardhouten planken van massief hout die gebruikt worden door de parketteur om een parketvloer te leggen. De meest gebruikte houtsoorten voor parket leggen zijn eik, notelaar, beuk, merbau, bamboe, teak, afzelia, esdoorn en wengé. Alhoewel eik nog steeds de meest gebruikte houtsoort is, winnen de andere houtsoorten, zoals de verschillende soorten tropische hardhout, aan terrein. Bij parket denken we in de eerste plaats aan een massief houten parketvloer maar tegenwoordig bestaan er talrijke goedkopere parketvloeren waarvan alleen de toplaag nog bestaat uit edelhout. Onder de noemer parketvloer hebben we zo onder andere het gelamelleerd parket, het fineerparket, het verouderd parket of het recuperatieparket. Bij massief parket zal de parketteur de planken eerst zagen, ze daarna opschuren en ze dan lakken, oliën of in de was zetten. Massief parket heeft een uitgesproken natuurlijke duurzaamheid maar over het algemeen is deze parketvloer, omwille van het materiaal en de complexe behandeling, een vrij dure vloerbedekking. Fineerparket heeft een meerlagige opbouw waarbij alleen de dunne toplaag bestaat uit echt hardhout. Een parketvloer met gezaagd fineerhout heeft als voordeel dat het hout zijn kleur- en vormeigenschappen niet verliest en dat de houttekening goed zichtbaar blijft. De bovenlaag van fineerparket wordt bovendien voorzien van een krasbestendige beschermlaag en soms wordt er een onderlaag van kurk aangebracht voor een betere geluidsdemping. Bij gelamelleerd parket bestaan de planken uit verschillende watervaste verlijmde lagen en bestaat de toplaag uit edelhout. De onderlaag van deze meerlagige parketvloer bestaat meestal uit multiplex. Door de combinatie van meerdere lagen is een gelamelleerde parketvloer beter bestand tegen vocht en temperatuursverschillen en het gelamelleerd parket zal daardoor niet gaan kromtrekken. Sommige massieve parketvloeren worden ook gerecupereerd en hergebruikt. Ze worden recuperatieparket genoemd en worden gewonnen uit oude gebouwen, kastelen, herenhuizen of kloosters. Door hun verouderde uiterlijk stralen deze parketvloeren een authentieke klasse uit maar door hun beperkte vindbaarheid zijn ze meestal zeer duur. Een parketteur kan wel als alternatief een verouderd parket aanbieden, dit is een parketvloer die wordt verouderd en verkleurd zodat hij een tijdloze look krijgt. Naast de verschillende houten vloeren bij parket zijn er ook nog de keramische parketvloeren. Een keramisch parket bestaat niet uit houten planken maar uit keramische tegels die bijna een perfecte nabootsing kunnen geven van een echte houten parketvloer. Aangezien parket in bijna elke ruimte kan gebruikt worden en het parket zich in elke interieurstijl perfect laat integreren, wordt een parketvloer nog altijd beschouwd als een vaste populaire topper onder de vloerbekledingen. Wenst u meer informatie over parketvloeren? Bij offertesonline.be kunt u vrijblijvend enkele parketteurs uit uw regio contacteren!

De voor- en nadelen van parket

Een parket plaatsen heeft vele voordelen en vele parketteurs en vloerders zullen u graag overtuigen van de oerdegelijke eigenschappen van parket. Een parketvloer heeft, meer dan welke andere vloer dan ook, een natuurlijke en warme uitstraling. Het is een duurzaam product met een lange levensduur en het geeft uw interieur een klassevolle meerwaarde. Door de goede isolatie eigenschappen is lopen op parket aangenaam en comfortabel. Met een parketvloer kunt u qua kleur, houtsoort en patronen alle richtingen uit. Een plankenvloer met massief geschaafde eiken planken, een strokenparket uit beuk met een kliksysteem, een parketvloer met visgraatmotief uit notelaar of een donker tapijtparket van bamboe, de keuzemogelijkheden zijn zeer talrijk. Ondanks dat een parketvloer iets meer onderhoud vraagt, dan bijvoorbeeld een tegelvloer of een PVC vloer, kent een mooie parketvloer qua uitstraling zijn gelijke niet. Voor de meeste woonvertrekken zit u met uw parket dan ook op rozen indien u uw woning of appartement wilt opwaarderen. Maar parket leggen heeft ook enkele nadelen. Zo kan een parketvloer niet goed tegen opstijgend vocht en de chape moet dan ook kurkdroog zijn voor je een parketvloer kan aanbrengen. Parket maakt gebruik van natuurlijk hardhout en het is dus ook onderhevig aan temperatuursveranderingen waarbij het hout kan uitzetten of krimpen. Het is dan ook belangrijk dat u parketteur de nodige uitzetvoegen voorziet bij het parket leggen. Een parketvloer moet regelmatig onderhouden worden met natuurvriendelijke producten. Chemische reinigingsmiddelen zoals ammoniak of soda zijn dan ook uit den boze. En aangezien hout steeds schaarser wordt, is parket leggen meestal een vrij dure vloerbedekking. Parket leggen met fineerparket of met een gelamelleerd parket vormen hiervoor goedkopere alternatieven. Heeft u graag een offerte voor een parketvloer of wenst u meer te weten over de voor- en nadelen van parket leggen dan kunt u terecht bij de vele professionele parketteurs uit uw buurt!

Mogelijke soorten parket

Massief parket

Massief parket

Een massieve parketvloer bestaat uit massieve planken van hardhout. De officiële dikte van massief parket is minimum zes mm. Tot een dikte van tien mm worden de planken door uw parketteur meestal gelegd in een lijmbed en vernageld. Bij dikkere planken tot 22 mm kan de parketteur blind vernagelen alhoewel dit ook al kan bij gespecialiseerde dunnere parketten met tand en groef. Bij planken vanaf twintig mm kan men het parket zelfdragend leggen. Bij massief parket wordt er altijd een houten ondervloer gebruikt voor het parket leggen. Een rechtstreekse verlijming op de chape wordt afgeraden omwille van de vocht- en isolatieproblemen. De planken van een massieve parketvloer worden door de parketteur, na het parket leggen, eerst geschuurd waarna hij ze nog zal lakken of oliën. Bij sommige houtsoorten wordt het parket ook in de was gezet. Een eiken parket is momenteel nog altijd de meest gevraagde parketvloer maar ook andere hardhoutsoorten zoals notelaar, merbau, padoek, beuk, teak en wengé worden vaak gebruikt bij massieve parketvloeren. Een massief parket leggen kan op verschillende manieren. Het kan een plankenvloeren parket zijn, een strokenparket, een kopsparket zijn of een mozaïekparket zijn met een visgraat motief, een dambord motief of een vlechtmotief. Een nieuwe variant bij de massieve parketten is het bamboe parket. Omwille van de snelgroeiende, milieuvriendelijke en slijtvaste eigenschappen van bamboe, krijgt deze zeer harde soort meer en meer voorstanders. Een bamboe parket leggen heeft vele voordelen en het kan zelfs gebruikt worden in badkamers. Voor meer informatie over massief parket leggen kunt u gratis enkele van onze lokale parketteurs uit uw regio contacteren! Ze zullen u graag adviseren en bijstaan in uw keuze!

Fineerparket

Fineerparket

Fineerparket is een goedkoop alternatief voor een massieve parketvloer en het is ook goedkoper dan een gelamelleerde parketvloer. Parket leggen met fineerparket kan op een houten ondergrond maar het kan ook rechtstreeks op een oude vloer aangebracht worden. Fineerparket heeft een meerlagige samenstelling: de toplaag is van echt hardhout maar is zeer dun en daaronder wordt het zogenaamde blindhout geplaatst, meestal een harde hdf laag met waterwerende eigenschappen. Soms kan er nog een dempende kurklaag onderaan bevestigd worden. Uw parket laten leggen met fineerhout heeft enkele niet te versmaden voordelen. Niet alleen is het voordeliger maar het is ook vochtbestendiger waardoor het scheeftrekken van uw parket wordt voorkomen. Fineerparket heeft ook nog een extra beschermende en krasbestendige coating waardoor het slijtvast is. Door het handige kliksysteem is het fineerparket makkelijk te leggen en te herleggen. Bovendien behoudt fineerparket de vorm, de kleur en het uitzicht van massief parket zodat het verschil qua uitstraling minimaal is. Een fineerparket met het uitzicht van een rustiek eiken parket kan dus perfect door uw parketteur voorzien en gelegd worden. Vraag naar enkele offertes voor het parket leggen met fineerparket bij de vele parketteurs uit uw regio of omgeving!

Gelamelleerd parket

Gelamelleerd parket

Een gelamelleerd parket is een meerlagig parket dat is samengesteld uit verschillende houtsoorten. De onderlaag bestaat meestal uit multiplex en de dikte van deze laag is meestal evenredig met de bovenste toplaag van edelhout die zo’n twee tot zes mm dik is. Tussen deze twee buitenlagen wordt er een middenlaag van ongeveer acht mm geplaatst met HDF of MDF. De lagen van het gelamelleerd parket worden door uw parketteur waterdicht aan elkaar gelijmd. Door de verschillende lagen te combineren biedt deze parketvloer een goede bescherming teken het kromtrekken van uw parket. Uw houten vloer en houten planken behouden zo perfect hun vorm en zorgen voor een perfecte vloerdekking. Gelamelleerd parket leggen doet u ook best steeds op een houten ondervloer. De houten planken zijn reeds geolied of gevernist en het parket leggen kan dus vlot uitgevoerd worden. Op het vlak van onderhoud zijn ze minder slijtvast dan een massieve vloerbekleding. De parketvloer schuren kan niet met dezelfde regelmaat uitgevoerd worden als bij massieve houten planken. Voor vrijblijvende offertes of adviezen over gelamelleerd parket leggen kunt u terecht bij de vele regionale parketteurs!

Meer info over lamelparket
Keramisch parket

Keramisch parket

In tegenstelling tot een houten vloer wordt een keramisch parket niet gelegd met houten planken maar met keramische tegels. Deze smalle vloertegels hebben net als bij een houten vloer een houtuitzicht en tegenwoordig zijn ze nauwelijks te onderscheiden van een houten plankenvloer. Door het aanbrengen van een voelbare houtstructuur in de keramische tegels biedt het keramisch parket dan ook treffende gelijkenis aan. Een eiken parket met een eiken planken structuur of een houten parket met een andere houtsoort zoals padoek, notelaar of wengé kan dan ook perfect nagebootst worden. Het keramisch parket heeft dan ook heel wat voordelen. Het parket van keramische tegels is onderhoudsvriendelijk en vochtbestendig. Het is kras- en slijtvast waardoor het zijn glans niet verliest en, anders dan bij hout, reageert het niet op temperatuurschommelingen. Keramisch parket leggen kan ook perfect uitgevoerd worden in vochtige ruimtes zoals badkamers. Ook een vloerverwarming gaat goed samen met uw keramisch parket. En ook op het vlak van legmotieven zijn er tal van mogelijkheden. Het keramisch parket kan door uw parketteur gelegd worden in een visgraatmotief, dambord motief of het uitzicht krijgen van een planken- of strokenparket. Het nadeel van keramisch parket is dat het niet de warmte of de isolatiecapaciteiten heeft van een houten vloer of houten planken. Bovendien moet de prijs zeker niet onderdoen voor een laminaat of houten parket. Wenst u meer te weten over parket leggen met keramische tegels? U kunt hier enkele erkende parketteurs contacteren uit uw regio voor meer informatie!

Bamboe parket

Bamboe parket

Een buitenbeentje onder de parketten is het bamboe parket. Nochtans heeft parket leggen met bamboe vele voordelen en is het bezig aan een stijle opmars tussen de parketvloeren. De redenen liggen dan ook voor de hand. In tegenstelling tot de andere parketvloeren is bamboe geen houtsoort maar een grassoort die na een tijdje zeer snel verhard. Gemiddeld heeft bamboe maar vijf jaar nodig om verwerkt te kunnen worden terwijl de meeste houtsoorten minimum een tienvoud in tijd nodig hebben. Daarnaast is een bamboe parket een gezonde ecologische keuze. Bamboe groeit snel terug aan en het bosbestand blijft zo behouden. Naast het ecologisch voordeel van parket leggen met bamboe, is een bamboe parket zeer slijtvast en duurzaam en heeft het ook een heel mooie trendy uitstraling. Omwille van de verharde vezelstructuur is een bamboe parket oerdegelijk en hard en de vloer is veel beter bestand tegen uitzetten of krimpen. Uw parket leggen met bamboe? Vraag naar de toepassingsmogelijkheden of vraag naar enkele offertes bij uw erkende parketteurs uit uw buurt!

Meer info over bamboe parket
Op zoek naar een professionele parketteur uit uw regio om een vrijblijvende offerte te maken voor uw parket?
 • Ontvang tot 3 offertes
 • Gratis & Vrijblijvend
 • U vergelijkt en beslist

Parket leggen: legmotieven

Plankenvloer

Plankenvloer

Bij een parket met een plankenvloer worden er langwerpige massieve houten planken van 10 tot 22 mm in dezelfde of verschillende diktes gelegd op de ondervloer. Soms kunnen de planken voorzien zijn van een kliksysteem of werken met tand- en groefverbindingen. De parketteur moet bij deze houten planken het parket schuren en afwerken met een olie of een vernis. Een plankenvloer parket gebruikt meestal robuuste brede houten planken om zo een rustieke uitstraling te geven aan uw houten vloer. Omdat de massieve houten planken bloot worden gesteld aan temperatuurschommelingen zullen ze bij voorkeur verankerd geplaatst worden in plaats van zwevend. Een plankenvloer parket is over het algemeen ruwer afgewerkt wat het parket schuren ten goede komt. Een massieve plankenvloer renoveren en herstellen is dan ook vrij eenvoudig. Indien een plankenvloer correct wordt onderhouden dan heeft hij een levenslange duurzaamheid. Een speciale variant van een parket met een plankenvloer is het kasteelparket waarbij de houten planken nog breder, robuuster en verouderd zijn. Graag een offerte over parket leggen met een plankenvloer? Contacteer één van de parketteurs uit uw regio voor meer informatie.

Strokenparket

Strokenparket

Het oudste legpatroon voor parketvloeren is het strokenparket. Bij een strokenparket worden de houten planken naast elkaar in stroken gelegd. Dit kan door houten planken van gelijke breedte maar dit hoeft niet. Soms wordt er bewust gekozen voor een houten vloer met verschillende plankbreedtes of voor langere en kortere houten planken omdat dit voordeliger is dan houten planken van dezelfde lengte en breedte. Parket leggen met strokenuitvoering is nog altijd één van de populairste parketvloeren omdat het de nerfstructuur van de houten vloer benadrukt. Een strokenparket wordt door de parketteur verlijmd of genageld op de ondervloer die kan bestaan uit OSB platen of een goedkope mozaïekparket. Een strokenparket kunt u verkrijgen met of zonder een tand- en groefverbinding. Voor een vloerbekleding met een strokenparket kunt u hier terecht voor advies en inlichtingen. Neem vrijblijvende contact op met de professionele parketteurs uit uw regio!

Mozaïekparket

Mozaïekparket

Een mozaïekparket leggen kan door de parketteur uitgevoerd worden in verschillende motieven. Het mozaïekparket wordt verlijmd op de ondervloer en het bestaat uit rechthoekige planken tussen de zes en tien mm die volgens een bepaald patroon worden gelegd. De meest bekende mozaïekparketten zijn het visgraatparket, het dambord parket, het kubusparket, het vlechtparket of het Engels parket. Meestal vragen deze parketvloeren een zeer precieze legging van de parketteur. Bij een visgraatparket staan alle latten in een hoeks verband met elkaar en het vraagt een bijzondere nauwkeurigheid om een visgraatparket te leggen. Dit verklaart ook waarom deze parketvloer zo duur is qua afwerking. Een variant van het visgraatparket is het Hongaars parket waarbij de houten latten onder een hoek van 45° worden geplaatst in plaats van 90°. Een kubusparket wordt op dezelfde delicate manier gelegd als een visgraatparket maar door middel van kleureneffecten wordt er een 3D zicht gecreëerd. Een kubusparket leggen vergt, meer dan welk ander mozaïekparket, enorm veel vakmanschap en niet elke parketteur zal deze uitdaging aangaan. Soms worden mozaïekparketten ook opgeleverd in vooraf samengestelde platen waarbij de houten lamellen of planken via een net of een multiplexplaat worden verbonden. Deze mozaïekplaten hebben ook dikwijls een tand- en groefsysteem. Een mozaïekvloer wordt kan ook gebruikt als tijdelijke vloer of als ondervloer omwille van de duurzame eigenschappen. Indien u meer wilt weten over de mogelijkheden van parket leggen met een mozaïekparket dan kunt u hier terecht bij de professionele parketteurs uit uw regio!

Kopsparket

Kopsparket

Het kopsparket onderscheidt zich door de manier waarop het parket gelegd wordt. In plaats dat de planken of lamellen horizontaal of in de lengte worden gezaagd, worden ze bij een kopsparket in de breedte of verticaal gezaagd. De vezelrichting van het hout ligt op deze manier dwars en door deze zaagwijze biedt het hout een veel hogere weerstand en duurzaamheid. Een kopsparket is uiterst geschikt voor druk belopen vloeren. Door gebruik te maken van kleinere planken of blokjes, is deze vorm van parket leggen veel harder dan de andere legvormen. Door de dwarse vezelstructuur heeft een kopsparket ook zeer goede geluidsisolerende eigenschappen omdat de trillingen geabsorbeerd worden in de vezels. Kopsparket wordt rechtstreeks verlijmd op de deklvloer zonder nagels. Het is één van de weinige parketvormen die geen ondervloer nodig heeft alhoewel dit wel kan. Natuurlijk moet een dekvloer absoluut droog zijn voor het kopsparket kan gelegd worden door de parketteur. Na het parket leggen moet het parket nog geschuurd en behandeld worden met olie. Graag een offerte voor het parket leggen met een kopsparket? Neem dan hier contact op met uw lokale parketteurs die u graag zullen verder helpen!

Op zoek naar een professionele parketteur uit uw regio om een vrijblijvende offerte te maken voor uw parketvloer?
 • Ontvang tot 3 offertes
 • Gratis & Vrijblijvend
 • U vergelijkt en beslist

Het belang van een goede ondervloer

Parket leggen gebeurt zo goed als altijd op een houten ondervloer die gecombineerd wordt met een vochtscherm. Plaats nooit uw parket rechtstreeks op de dekvloer of chape! De enige uitzondering onder de parketvloeren is een kopsparket maar ook dit parket kan een ondervloer gebruiken. De samenstelling van een ondervloer varieert. Eerst wordt er een vochtscherm aangebracht om het opstijgende vocht van de dekvloer tegen te houden. Dit kan gewoon opstijgend vocht zijn of de verdamping van uw chape indien deze nog niet volledig is uitgedroogd. Daarna wordt de, meestal houten, ondervloer geplaatst. Deze houten ondervloer kan bestaan uit geperste houtvezelplaten, OSB of MDF platen of een mozaïekparket. Er bestaan ook kurk of rubber ondervloeren maar hiervoor moet je best eerst nagaan of ze geschikt zijn voor het type parket dat u wilt leggen. Bovenop de ondervloer wordt dan nog een isolerende laag gelegd die op zijn minst geluiddempende eigenschappen bezit. Op de markt heb je vele verschillende isolerende aanbiedingen en afhankelijk van uw parket zult u een meer kwalitatieve parketisolatie moeten gebruiken. Een isolerende ondervloer van minimum drie mm heeft naast een geluiddempende functie ook nog thermische voordelen. Op deze manier wordt het aangenaam om stil over uw parket te lopen en daarbij nog te besparen op uw energiefactuur. Vraag aan uw parketteur welke ondervloer en isolatie het meest geschikt is voor uw parketvloer. Voor een vloerverwarming zullen bijvoorbeeld niet alle ondervloeren kunnen dienen. Een goede ondervloer verlengt dan ook de levensduur van uw parket en zorgt voor een stabiele en comfortabele ondergrond. Vraag aan uw regionale parketteurs een vrijblijvend advies voor het leggen van een parket ondervloer.

Wat is het verschil tussen parket en laminaat?

Laminaat is, in tegenstelling tot parket, niet van hout gemaakt maar van kunststof. De laatste jaren heeft laminaat zich geperfectioneerd in het kopiëren van parket, zowel qua vorm als uitzicht en kun je amper het verschil tussen laminaat en parket opmerken. De warme voelbare gezelligheid van een parketvloer blijft natuurlijk niet te evenaren. Parket heeft een unieke en authentieke uitstraling en het past in alle interieurs. Maar het blijft een natuurproduct dat onderhevig is aan vochtigheid en temperatuurschommelingen. Parket vraagt dan ook een gedegen en zorgvuldig onderhoud. Laminaat is als materiaal eerder koud maar het heeft wel veel andere voordelen. Een laminaatvloer laat zich perfect onderhouden en is kras- en stootbestendig. Ook vet- of olievlekken zijn gemakkelijk te verwijderen dankzij de beschermende harslaag. En een laminaatvloer is ook aanzienlijk goedkoper dan een parketvloer. Alhoewel laminaat vaak gebruik maakt van parketimitaties, zijn uitvoeringen met een natuursteen of keramische look ook perfect mogelijk. En in tegenstelling tot parket leent laminaat zich ook voor vochtige vertrekken zoals badkamers en keukens. Maar parket heeft dan weer het voordeel dat het aanzienlijk geluidsvriendelijker is dan laminaat. Bij een laminaatvloer wordt de geluidsdemping alleen bekomen door de ondervloer isolatie terwijl het hout van het parket een betere geluidsabsorptie heeft tegenover het kunststof laminaat. Een laminaatvloer is harder en dus minder geluidsvriendelijk. Maar mits het plaatsen van een isolerende ondervloer kan uw vloerder hier een groot deel van de geluidshinder wegnemen. Indien u de voor- en nadelen van parket en laminaat wilt vergelijken, is het raadzaam om eerst het advies in te winnen van een specialist ter zake. Via offertesonline.be kunt u gratis een professionele parketteur uit uw regio contacteren.

Hoe gaat een parketteur te werk?

1. Voorbereiding

De eerste voorbereidingen voor parket leggen is zorgen dat er een degelijke dekvloer aanwezig is voor uw parketteur aan de slag kan gaan. U kunt deze chape zelf leggen of laten leggen door een chapper. Een goede dekvloer zorgt voor de stabiliteit van uw parket. Sommige parketteurs bieden ook de optie aan om een chape te leggen. De dikte van uw chape wordt bepaald aan de hand van de draagvloer en de totale dikte van de vloercombinatie. Omdat er bij het parket leggen absoluut vocht moet vermeden worden, zal men meestal kiezen voor een niet-hechtende of zwevende chape als dekvloer. Op deze manier kunnen er reeds vochtwerende, thermische en/of geluidsisolerende lagen geplaatst worden tussen de draagvloer en de chape. Na deze voorbereidende werken kan de parketteur dan beginnen aan het eigenlijke parket leggen. De parketteur bespreekt met u de verschillende mogelijkheden voor uw parket. Afhankelijk van uw keuze voor een massief parket, fineerparket of gelammelleerd parket, wordt er dan een offerte opgesteld aan de hand van uw budget. Deze offerte bevat de volledige plaatsing, inclusief materiaal, legpatronen, werkuren en voorbereidingen. Bij een gunstige overeenkomst zal de parketteur dan aan de slag gaan.

2. Ondervloer leggen

Een erkende parketteur weet dat een stabiele en isolerende ondergrond uiterst belangrijk is voor uw parket. Alvorens het parket te leggen zal hij dan ook de ondervloer samenstellen en leggen. Omdat parket vochtgevoelig is, wordt er een vochtscherm geplaatst, zelfs indien er al een vochtscherm werd geplaatst onder uw chape. Dit vochtscherm zal een eventuele verdamping van uw chape opvangen en het vocht weren. Daarna wordt er een dempende en thermische ondervloer aangebracht van geperste houtvezelplaten, OSB platen of MDF platen. Soms wordt er een goedkoop mozaïekparket gebruikt als ondervloer of gebruikt men alternatieven zoals kurk of rubber. De derde laag van de ondervloer zorgt voor de geluidsdemping van uw parket. Bij het leggen van de ondervloer zal uw parketteur de isolatieplaten dwars leggen op de richting van uw parket en zal hij de geluidswerende isolatiestroken aan elkaar vast kleven. Een goede ondervloer zal uw parket stabiliteit, isolatie en demping geven.

3. Planken vastnagelen

Afhankelijk van het soort parket leggen, zullen de planken vastgenageld of verlijmd worden. Bij een verlijming worden de planken aan elkaar verlijmd en aan de ondergrond. Deze parketvloeren hebben meestal geen kliksysteem of een tand- en groefverbinding. In de meeste gevallen wordt er bij het parket leggen genageld. Op een houten ondervloer kan er onmiddellijk genageld worden, anders zal de parketteur eerst een raamwerk van houten latten aanbrengen. Bij het nagelen van de latten is het zeer belangrijk om de eerste lat perfect te nagelen, rekening houdend met de rechtheid van uw muren. De ervaren parketteur zal uitzetvoegen voorzien en de planken nagelen in de tand. Is er geen tand- en groefverbinding dan kan er verborgen genageld worden.

4. Op maat zagen

Naargelang uw gekozen parket zal de parketteur de planken of lamellen op maat zagen. Voor een plankenvloer of een strokenvloer zullen dit eerder lange stroken zijn terwijl er voor een mozaïekparket of een kopsparket eerder kleine planken of lamellen worden gezaagd. Bij een gelegde plankenrij zal het laatste stuk plank altijd op maat moeten verzaagd worden. Hoe kleinder het zaagwerk van de planken en hoe meer de planken moeten behandeld worden, hoe duurder de prijs van het parket leggen zal zijn. Een kusbusparket maakt bijvoorbeeld gebruik van kleine blokjes in verschillende kleuren waardoor een 3D effect wordt verkregen maar het spreekt voor zich dat dit veel meer werk en voorbereiding vraagt van uw parketteur. Ook een kopsparket, waarbij de vezels van het hout dwars worden gelegd, vraagt veel meer arbeidsintensief werk. Soms zijn er beschikbare alternatieven zoals vooraf gefabriceerde mozaïekplaten die met tand-en groefsytemen makkelijker te plaatsen zijn.

5. Vloer afwerken

Als laatste afwerking van de vloer zal de parketteur de vloer opschuren. Dit kan manueel gebeuren meer de meeste professionele parketteurs zullen dit machinaal uitvoeren. Daarna zal de parketteur uw parket een voedende afwerkings- en beschermingslaag geven. Dit kan door het parket te behandelen met was, olie of een beits of door een combinatie van deze behandelingen. Afhankelijk van het intensief gebruik kunt u ook een beschermende en slijtvaste laklaag laten aanbrengen waardoor het onderhoud gemakkelijker is. Elke afwerking, of het nu olie, was, beits of lak is, heeft zijn voor- en nadelen en het is dan ook best om eerst te kijken welke behandeling uw parket het meest tot zijn recht laat komen. Sommige parketten worden met de jaren mooier en warmer met het gebruik van was maar ze moeten dan ook regelmatig onderhouden worden terwijl andere parketten meer baat hebben bij een olie- of lakbehandeling. Laat u hierover goed informeren bij een deskundige parketteur. Voor alle informatie met betrekking tot parket leggen en parket onderhoud kunt u hier terecht bij één van de gediplomeerde parketteurs uit uw regio!

Op zoek naar een professionele parketteur uit uw regio om een vrijblijvende offerte te maken voor uw parket?
 • Ontvang tot 3 offertes
 • Gratis & Vrijblijvend
 • U vergelijkt en beslist

Wat zijn de gemiddelde prijzen voor parket?

Hoe wordt de prijs voor parket bepaald?

Wanneer u parket laat leggen dan moet u rekening houden met 2 variabelen binnen de kostprijs. Enerzijds is er de kostprijs van de materialen die gebruikt zullen worden voor uw parket, en anderzijds is er de arbeidskost van de parketteur(s) zelf.

Gezien de arbeidskost een groot deel van de totaalprijs bepaald, is het belangrijk dat u meerdere offertes opvraagt bij verschillende professionele parketteurs uit uw regio.

Wat de arbeidskosten betreft mag u rekenen op een kost van ongeveer € 20-50 per m².

Parket leggen

Soort parket
Gemiddelde prijs
Massief plankenvloer parket
€ 60 - € 150 per m²
Massief strokenparket
€ 50 - € 90 per m²
Massief visgraatparket
€ 100 - € 190 per m²
Fineerparket
€ 30 - € 50 per m²
Gelamelleerd parket
€ 45 - € 70 per m²
Keramisch parket
€ 45 - € 120 per m²
Ondervloer
€ 20 - € 60 per m²
Op zoek naar een professionele parketteur uit uw regio om de prijs voor uw parket te ontdekken?
 • Ontvang tot 3 offertes
 • Gratis & Vrijblijvend
 • U vergelijkt en beslist
1910 parketteurs in uw regio!