Je wil dakpannen laten leggen, maar waar vind je de geschikte vakman voor deze dakwerken? Hoe vind je een professionele en betrouwbare dakwerker die actief is in jouw regio, en liefst voor de best mogelijke prijs-kwaliteit?
Gelukkig bestaat er OffertesOnline.be! Hier kun je je offerteaanvraag, gratis en vrijblijvend, in enkele minuten opstellen en wordt ze automatisch naar alle professionele dakwerkers uit jouw regio verstuurd. Zo bespaar je veel tijd en moeite!
Professionele dakwerkers die geïnteresseerd zijn in je opdracht, zullen jou een offerte toesturen, waarna je rustig kunt vergelijken en eventueel een beslissing kunt nemen!
Soort dakwerken: Dakgoot vervangen
Aantal m²: Hellend dak
Projectbeschrijving: Kantoorgebouw
Projectbeschrijving:
Soort dakwerken: Overige
Aantal m²: Zadel dak
Projectbeschrijving: Halfopen bebouwing
Projectbeschrijving:
Het vinden van de geschikte vakman, in dit geval dakwerker, kan een omslachtig proces zijn dat de nodige tijd in beslag neemt. Zeker wanneer je niet over één nacht ijs wilt gaan bij het kiezen van een vakman waaraan je het leggen van je dakpannen wilt toevertrouwen. Om de juiste keuze te kunnen maken moet je verschillende offertes kunnen vergelijken om zo tot de juiste keuze te kunnen komen die je de beste prijs/kwaliteit voor je dakwerken garandeert.
Deze zoektocht begint dus met het vinden van professionele dakwerkers uit jouw regio. Daarna moet je hen één voor één aanschrijven met een gedetailleerde omschrijving van je uit te voeren werk, hopende dat zij je nadien van een antwoord (en offerte) zullen voorzien. Dit gehele proces kan lang duren, en vergt de nodige inspanningen.
Daarom hebben wij www.offertesonline.be in het leven geroepen.
Omdat dit gehele proces veel sneller kan!
Dakpannen: laat je dakpannen leggen door een professionele vakman!
Via ons platform geef je je offerteaanvraag voor je dakpannen eenmaal in, en laten we de geïnteresseerde dakwerkers uit je omgeving jou contacteren in plaats van andersom. Op deze manier wordt het verkrijgen van verschillende offertes voor je dakpannen snel en eenvoudig.
En dat is niet het enige voordeel... onze service is volledig gratis en vrijblijvend. Met vrijblijvend bedoelen we dat je na het verkrijgen van de verschillende offertes tot niets verplicht bent. Je ontvangt de offertes, je vergelijkt ze, en daarna is de keuze aan jou om te beslissen of je tot een samenwerking overgaat.
Met het gebruik van ons platform heb je niets te verliezen, in tegendeel... je kunt er enkel maar bij winnen!
Twijfel dus niet langer, en vraag nu nog je offertes aan bij alle professionele dakwerkers uit jouw omgeving... Alvast veel succes met je project!
OffertesOnline.be heeft een database met daarin een groot deel van de professionele dakwerkers in Vlaanderen. Wanneer je dus je offerteaanvraag indient, kunnen wij perfect een selectie maken van de professionele vakmensen die gelegen zijn in jouw regio en de juiste kwalificaties hebben voor het door jou beschreven werk.
Dit kan zéér snel gaan... van zodra we je offerteaanvraag ontvangen, stellen we deze voor aan de gekwalificeerde vakmensen uit je regio. Afhankelijk van hoe snel deze bedrijven je offerteaanvraag lezen, kunnen zij zich haast onmiddellijk kandidaat stellen voor je opdracht en contact met jou opnemen voor een offerte. Gemiddeld genomen duurt het maximaal 5 werkdagen alvorens je alle offertes binnen hebt. Sommige zullen vandaag nog binnenkomen, en andere zullen enkele dagen in beslag nemen. Zoals gezegd is dit afhankelijk van hoe snel deze bedrijven je aanvraag bekijken.
Om misbruik te vermijden laten we maximaal 3 bedrijven toe die zich kandidaat kunnen stellen. Dus afhankelijk van hoeveel bedrijven interesse tonen in je offerteaanvraag, zal dit aantal schommelen tussen de 0 en 3. Daarom is het belangrijk om je opdracht of uit te voeren werk zo gedetailleerd als mogelijk te beschrijven, dit verhoogt namelijk de interesse van bedrijven.
De dakwerkers die interesse hebben in je opdracht betalen OffertesOnline.be een éénmalig klein bedrag om zich kandidaat te kunnen stellen, en krijgen vervolgens je contactgegevens. Door dat we het aantal kandidaten beperken tot 3 is het zo dat de bedrijven die als eerste interesse tonen diegene zijn die je contactgegevens krijgen. OffertesOnline.be maakt hierbij zelf geen selectie.
Mocht een bepaald bedrijf zéér veel interesse hebben, dan heeft het tevens de mogelijkheid om zich exclusief kandidaat te stellen. Dit wil zeggen dat zij als enige jouw contactgegevens zullen krijgen, en je bij gevolg ook maar één offerte zal ontvangen.
Absoluut! Onze service is geheel gratis en vrijblijvend. Je bent na het ontvangen van de offertes tot niets verplicht, en enkel beter geïnformeerd.
We raden je aan om je aanvraag zo gedetailleerd als mogelijk op te stellen, dit verhoogt namelijk de interesse van de dakwerkers uit je regio. Naast de vooropgestelde vragen, en je contactgegevens, is het belangrijk om de beschrijving van de dakwerken ook zo uitgebreid als mogelijk te maken.
Veruit de meeste daken in België en Nederland hebben een dakpannen dakbedekking. Alhoewel platte daken steeds meer voorkomen, blijft een hellend dak de voorkeur wegdragen van de meeste mensen. Zowel op het vlak van isolatie, afwatering en nuttige ruimte bieden hellende daken immers vele voordelen. En ook met de dakbedekking voor een hellend dak kun je alle kanten op met een rieten dak, een leien dak of een dak met tegelpannen, platte dakpannen, of betonpannen. De populaire keuze voor dakpannen heeft zijn redenen: dakpannen hebben een natuurlijke uitstraling, ze zijn zeer duurzaam, gemakkelijk te vervangen en ze zijn in verschillende maten, vormen en kleuren te verkrijgen. Het aanbod aan keramische dakpannen, betonnen dakpannen, kleipannen, koramic dakpannen, nokpannen, vlakke dakpannen, holle dakpannen, Pottelberg dakpannen, Wienerberger dakpannen, kunststof dakpannen of tegelpannen is dan ook zeer ruim en verscheiden. Bovendien is een dakpannen dakbedekking heel wat goedkoper dan een dakbedekking van riet of leisteen. Zowel bij nieuwbouw als bij dakrenovaties blijft het leggen van dakpannen, in welke vorm dan ook, een bewuste en esthetische keuze. Vanaf de oude Grieken hebben dakpannen doorheen de eeuwen stand gehouden als voornaamste dakbedekking voor woningen en bijgebouwen, en ook nu blijven ze het grootste aandeel van de nieuwbouw beheersen. Een betere onderstreping van de waarde en de klasse van dakpannen kun je niet vinden. Met een keuze voor een dakpannen dakbedekking kies je voor een betrouwbare, decoratieve en eigentijdse invulling. Wens je meer informatie over dakpannen leggen of over dakrenovaties met dakpannen? Via offertesonline.be kun je gratis de professionele dakwerkers uit jouw regio contacteren. Ze zullen je graag voorzien van vrijblijvende offertes!
De twee bekendste soorten dakpannen zijn de keramische dakpan en de betonnen dakpan. Keramische dakpannen zijn natuurlijke dakpannen die worden vervaardigd uit klei. Meestal gebruikt men hiervoor Belgische rivierklei of klei van het Westerwald. Vroeger werden de dakpannen met de hand gemaakt, maar tegenwoordig gebeurt dit machinaal en wordt de klei met een persmachine samengedrukt. Keramische dakpannen ondergaan verschillende behandelingen van bakken, drogen, smoren, engoberen of verglazen. Naargelang de behandeling verkrijgen de dakpannen een speciale vorm, kleur en samenstelling. Normaal is een gedroogde keramische dakpan grijs-bruin, maar door de bijkomende processen kan de kleur veranderen in natuurrood, zwart, blauwgrijs of een andere kleur. Keramische dakpannen kunnen vlakke pannen, holle of gegolfde pannen zijn en dikwijls wordt er een beschermende coating toegevoegd aan de pannen. Deze coating of afwerkingslaag wordt verkregen door de toevoeging van metaaloxide en glazuur aan de toplaag. Afhankelijk van deze toevoeging krijgen de dakpannen dan een matte, half-glanzende of glanzende glazuurafwerking. Keramisch dakpannen gaan langer mee dan betonnen dakpannen en hebben een levensduur van meer dan vijftig jaar. De bekendste keramische dakpannen zijn de koramic pannen en de Wienerberger dakpannen. Keramische dakpannen scoren niet alleen met hun duurzame en kwalitatieve eigenschappen, maar ze geven je woning ook een natuurlijke en esthetische uitstraling. Voor meer informatie over dakpannen leggen met keramische dakpannen, verwijzen we je graag door naar onze erkende dakwerkers uit jouw regio voor offertes, adviezen of vragen!
In tegenstelling tot de keramische dakpannen, bestaan de betonnen dakpannen of betonpannen nog maar sinds 1910. Een betonnen dakpan of betonpan wordt ook wel sneldekpan genoemd. Doordat de sneldekpan in vorm grotere afmetingen heeft dan de keramische dakpan, kan de dakwerker sneller de betonnen dakpannen leggen op je dak. Betonnen dakpannen worden vervaardigd uit cement, zand en speciale toeslagstoffen. De betonpannen zijn zeer goed bestand tegen vorst en weersomstandigheden en ze zijn ook Uv-bestendig. Omdat de betonnen dakpannen niet moeten gebakken worden, zoals de keramische dakpannen, zijn ze minder milieubelastend, recycleerbaar en goedkoper in prijs. De levensduur van een betonnen dakpan bedraagt ongeveer dertig jaar en de betonpannen kunnen voorzien zijn van een afwerkingslaag in een kleur naar keuze. Omdat betonpannen gevoelig zijn voor slijtage en groenaanslag, worden de betonpannen meestal afgewerkt met een beschermende acrylaat coating. Door deze laag hebben je pannen een gladde bovenlaag waardoor mossen en algen zich minder snel op de betonpannen kunnen hechten. Voor meer info over beton dakpannen of over de voor -en nadelen van een dak met betonpannen, kun je hier enkele professionele dakwerkers uit jouw regio contacteren. Ze zullen je vrijblijvend voorzien van adviezen, prijzen en offertes!
De meest gekende kleidakpannen zijn de koramic dakpannen. Koramic dakpannen zijn kwaliteitsvolle dakpannen met zeer goede eigenschappen. Koramic kan dan ook bogen op een ervaring van meer dan honderd jaar. Dankzij het gebruik van geselecteerde grondstoffen en mengelingen, slaagt koramic erin om hoogwaardige keramische dakpannen te ontwikkelen met een bijzondere poriënstructuur. Koramic dakpannen zijn vormvast en vorstbestand, en de uitzetting bij temperatuurschommelingen is meer dan de helft minder dan bij betonnen dakpannen. Hierdoor zijn de koramic dakpannen niet alleen bestand tegen externe spanningen, maar bieden ze ook een betrouwbare en blijvende bescherming aan voor je woning, ongeacht of je voor een platte, vlakke, holle of gegolfde pan vorm kiest. In combinatie met een goede onderbouwde dakstructuur, zorgen de koramic dakpannen voor een perfecte afwerking en voor een waterdicht dakschild. En ondanks dat de koramic pannen na verloop van tijd een natuurlijk patina kleur krijgen, door erosie, neerslag, vervuiling of corrosie, blijven de kleipannen toch hun mooie uitstraling behouden. Door de stabiliteit van de koramic dakpannen of tegelpannen blijven ze kleurvast. Een dakbedekking met koramic pannen wordt steeds onderworpen aan de strengste vereisten volgens gekende en beproefde technieken. Koramic dakpannen en tegelpannen hebben dan ook een gewaarborgde garantie van dertig jaar. Wens je nog meer informatie over de koramic dakpannen of over de soorten koramic pannen en hun vorm, kleur of formaat? Neem hier vrijblijvend contact op met enkele regionale dakwerker specialisten voor offertes, prijzen en adviezen!
Ook tegelpannen of leipannen worden tegenwoordig niet meer met de hand gemaakt, maar machinaal met strengpersen. De bekendste tegelpan is de Bourgondische tegelpan die omwille van de speciale baktechnieken, een unieke uitstraling heeft dankzij de toevoeging van ijzeroxide. Spijtig genoeg zijn de Bourgondische tegelpannen nog moeilijk te verkrijgen en vergt het enig speurwerk om deze pannen te vinden. Maar er bestaan ook nieuwe tegelpannen die de oude uitstraling en vorm van de Bourgondische pan zeer goed benaderen. Om tegelpannen te kunnen leggen, heeft je dak een minimum hellingsgraad nodig van vijfendertig graden. De tegelpannen worden geschraagd over elkaar aangebracht en hierbij worden de pannen vernageld op de panlatten. De platte dakpannen zijn dus ideaal voor een vlakke en strakke afwerking van je dak. Tegelpannen hebben een ruim gamma aan kleuren en afwerkingen. Bij moderne woningen wordt er vaak gekozen voor zwart, grijs of blauw als kleur voor de tegelpannen, terwijl er bij statische of klassieke woningen meer gekozen wordt voor de rode, oranje, bruine of gevlamde tegelpannen. Door de toevoeging van een keramische geglazuurde toplaag bieden de tegelpannen ook een goede bescherming tegen mossen en algen. Een dakbedekking met tegelpannen of platte dakpannen, moet wel een goede onderventilatie hebben omdat een tegelpan dak, in tegenstelling tot een gewoon pannen dak, een hogere afdichting heeft. Een dakbedekking met tegelpannen is niet goedkoop in prijs, maar het biedt wel een levensgarantie aan van bijna honderd jaar. Een investering in tegelpannen zal zich op termijn dus lonen. Via offertesonline.be kun je gratis enkele ervaren dakwerkers uit jouw regio contacteren voor offertes en adviezen!
In de nok van ons dak gebruiken we nokpannen als afsluiting van de dakpannen. Nokpannen zijn speciale halfronde dakpannen die het pannendak afdekken en die geplaatst worden op een ruiter. Een nokpan, ook wel dakvorst of nokvorst genoemd, kan in diverse kleuren en vormen bekomen worden in synergie met de gebruikte pannen. De meest gebruikte nokvorst is de gewone halfronde nokpan. De nokpan wordt door middel van overlapping bevestigd op het pannendak en kan bijkomend vastgemetseld worden op de onderliggende pannen. Vele nokpannen hebben ook een spijkergat waarmee de nokpan op de ruiter kan worden vastgezet. Naast de keramische nokpannen en de nokpannen uit beton zijn er ook nog speciale keramische strovorsten voor rieten daken. De meeste nokpannen komen door de weersomstandigheden na een tijd los vanwege de werking van het hout. Sommige dakwerkers kiezen er dan ook voor om te werken met een open noksysteem of om het cement te vervangen door een elastische kunststof dak mortel. Bovenop de vernageling of het vastschroeven van de nokpannen op de ruiters, wordt het krimpen of uitzetten van de pannen door de elastische mortel opgevangen en blijft het dak lekvrij. Heb je nog vragen over het gebruik van nokpannen bij het pannen leggen? Neem gerust contact op met de regionale dakwerkers uit je buurt, ze zullen je graag van dienst zijn!
Er bestaan twee soorten dakpannen die zowel bij de keramische als bij de betonnen dakpannen gebruikt worden. Enerzijds hebben we de golvende dakpannen en anderzijds de vlakke pannen, die niet verward mogen worden met de platte pannen, tegelpannen of leipannen. Het leggen van vlakke dakpannen vereist een minimum hellingsgraad van je dak van dertig graden om het regenwater goed te kunnen laten afvloeien. Vooral bij fikse buien of stormen mag er zeker geen water terecht komen onder je vlakke dakpannen. Vlakke dakpannen hebben een vlakke kopsluiting en een zijsluiting die voorgevormd is zodat de vlakke dakpannen in verband kunnen gelegd worden en elkaar overlappen. Er bestaan zeer vele varianten van de vlakke dakpan met een enkele of dubbele sluiting. Enkele bekende uitvoeringen zijn de Pottelberg dakpannen, de Hildesheimer dakpannen, de Gotische dakpannen of de vlakke Friese pannen. Alle vlakke of golvende dakpannen hebben hun eigen specifieke technische en esthetische eigenschappen waardoor ze zeer verschillend kunnen zijn in formaat en kleuren. Het is dus aan te raden om eerst even professioneel advies in te winnen voor je je vlakke pannen laat leggen. Voor meer inlichtingen over dakpannen leggen, kun je hier contact opnemen met de erkende dakwerkers uit jouw omgeving of buurt!
Naast de vlakke dakpannen zijn er de golvende dakpannen. Deze golvende dakpannen worden ook wel holle dakpannen genoemd en ze kunnen zowel als betonnen of als keramische dakpannen verkregen worden. Vooral bij het renoveren van daken is het belangrijk om de juiste dakbedekking en dus de juiste dakpannen te kiezen. Golvende dakpannen zijn geschikt voor daken met een minimum hellingsgraad van vijfentwintig graden. In tegenstelling tot de vlakke dakpan, heeft de holle of golvende dakpan een gebogen waterafvoerende vorm. Bij de golvende dakpan volgt de kopsluiting mee de golvende vorm van de keramische of betonnen dakpan. Holle dakpannen worden voornamelijk gebruikt bij klassieke, pastorale en landelijke woningen. Bij moderne woningen zal een dakwerker eerder vlakke dakpannen leggen. Meer informatie over het pannen leggen met golvende dakpannen, kun je verkrijgen bij de vele erkende dakwerkers uit je regio!
Een hellend dak wordt opgebouwd in verschillende lagen. Eerst wordt de dakconstructie geplaatst door middel van dwarsbalken, dakspanten, gordingen en keepers. Daarna wordt het onderdak geplaatst of worden er zelfdragende dakplaten op de dakconstructie aangebracht. Het onderdak vormt een belangrijke schakel van je dak. Een goed onderdak zorgt voor een waterdichte, maar tevens dampdoorlatende, bescherming voor je isolatie en dakconstructie. Daarnaast is het onderdak lucht- en winddicht waardoor ook het stof en het vuil worden tegengehouden. Bovenop het onderdak komen dan de tengellatten en daarop de panlatten. Naargelang het soort dakpan, platte dakpan, vlakke dakpan, holle dakpan of tegelpan, zullen deze panlatten korter of verder van elkaar staan. Meestal zijn de afstanden van de panlatten voor betonnen dakpannen groter dan voor keramische dakpannen. Tussen de draagconstructie wordt dan de binnenisolatie aangebracht en wordt er tevens een dampscherm tegen de isolatie geplaatst. Het dampscherm beschermt je isolatiemateriaal tegen het condensvocht zodat er geen schimmels kunnen ontstaan aan je isolatie en je dakstructuur. Wanneer je gebruik maakt van een sarkingdak, dan komt de isolatie aan de buitenkant van de dakstructuur te liggen. Een sarkingdak is ideaal wanneer je een bestaand dak wilt isoleren zonder dat je de binnenafwerking van je kamers of zolder moet afbreken. Sommige sarking daksystemen hebben harde isolatiepanelen die tevens dienst doen als onderdak. De dakpannen worden daarna op dezelfde wijze met tengellatten en panlatten aangebracht door de dakwerker. Voor alle inlichtingen met betrekking tot hellende daken, dakisolaties of dakpannen leggen, verwijzen we je graag door naar onze professionele dakwerkers uit jouw regio!
EPDM, voluit Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, is een waterdichte rubbersoort die is samengesteld uit synthetische elastomeren die worden vermengd met zwavel en roet. Hierdoor bezit het EPDM rubber zeer elastische eigenschappen, tot 400%, en kan het temperaturen aan van -35 tot + 120° aan. EPDM is bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden waardoor de EPDM dakbedekking scheurvrij is en niet onderhevig is aan krimp- of uitzetspanningen. Een EPDM dak is ook ozon en Uv-bestendig en het wordt niet aangetast door zuren of zouten zoals bijvoorbeeld zure regen. Het EPDM rubber is ook bestand tegen wortelvorming waardoor het de ideale dakbedekking is voor groene daken. Door al deze uitzonderlijke eigenschappen, krijgt een EPDM dak een duurzame levensgarantie mee van vijftig jaar. EPDM kan zeer gemakkelijk door een professionele dakwerker geplaatst worden op alle platte of schuine daken. In de meeste gevallen kan het EPDM ook geplaatst worden over je bestaande dakbedekkingen. Indien je kiest voor duurzaamheid, kwaliteit en betrouwbaarheid, dan kies je voor een EPDM dakbedekking. Via offertesonline.be kun je vrijblijvend enkele gediplomeerde dakwerkers uit jouw regio contacteren voor offertes en adviezen!
Bij groendaken wordt het dak bedekt met vegetatie en hierin onderscheiden we het intensieve groendak en het extensieve groendak. Voor hellende daken komt alleen een extensief groendak in aanmerking. Een extensief groendak wordt bezaaid met een ecologische stabiele begroeiing door onder andere een mos-, gras-, kruiden-, of sedumdak. Een sedumdak bestaat uit een dakbegroeiing van kleine vetplantjes die in verschillende kleuren kunnen gecombineerd worden. Ook mossen kunnen in een sedum dak geïntegreerd worden omdat ze vaak hetzelfde, weinige onderhoud vragen. Bij een kruidendak worden kruiden en grassen gecombineerd waarbij de kruiden meestal ook een basis van sedum hebben, zodat er geen zware ondergrond bedekking nodig is. Wil je een egale en natuurlijke bedekking van je groendak, dan kies je best voor een grasdak. Je moet er wel rekening mee houden dat extensieve groendaken door een bouwkundige gecontroleerd moeten worden op hun draagkracht, maar verder is er geen vergunning nodig. Een extensief groendak vraagt zeer weinig onderhoud en het is ook combineerbaar met zonnepanelen. Interesse voor een extensief groendak? Neem hier contact op met enkele professionele dakwerkers uit je regio voor een paar gratis offertes!
Een leien dakbedekking is tijdloos en klassevol. Leien dakwerken kun je laten uitvoeren met natuurleien of met kunstleien. De prijzen voor natuurleien liggen wel een stuk hoger dan die voor kunstleien omdat ze gemaakt zijn van natuurlijke ontginning materialen. Daarom dat kunstleien tegenwoordig vaak gebruikt worden ter vervanging van de natuurleien. Door de kunstleien een verouderde patine te geven, kunnen ze het uitzicht van de natuurleien nagenoeg evenaren. Een leien dakbedekking leent zich ook uitstekend voor complexe of verticale daken dankzij de vorm van de platte dakpannen. Natuurleien hebben, omwille van hun uitzonderlijke eigenschappen, een onbeperkte levensduur. Natuurleien zijn zo goed als onslijtbaar, duurzaam en zeer goed bestand tegen alle weersomstandigheden. Maar door de duurdere prijzen, is het niet aan iedereen gegeven om te kiezen voor een natuurleien dakbedekking.
In sommige welvarende regio’s kun je meerdere rieten daken aantreffen. En los van de eigenschappen van een rieten dak, straalt dit natuurlijk dak toch altijd een bepaalde klasse en grandeur uit. Een perfect aangelegd rieten dak biedt daarnaast ook zeer goede isolerende eigenschappen en het heeft een gemiddelde levensduur van 25 tot 40 jaar. Een rieten dakbedekking zit wel in de hogere prijsklasse. Voor het dak worden alleen maar eenjarige rietstengels gebruikt om een zo lang mogelijke levensduur te kunnen garanderen. Een rieten dak aanleggen laat je best over aan professionele rietdekkers die ervaring hebben met dit soort daken. Riet kan vaak ook niet gedeeltelijk hersteld worden en wanneer het riet zijn waterdichte en isolerende eigenschappen verliest, moet gans de constructie vervangen worden.
Wanneer je niet wilt breken of wanneer je dragende dakstructuur nog goed is, kun je overwegen om je dakrenovatie te beperken tot een dak over dak bedekking. Hierbij zal de dakwerker boven je bestaand dak een nieuwe dakconstructie plaatsen, zonder dat je oud dak wordt afgebroken. Via een hoog kwaliteitsvol daksysteem wordt boven je bestaande dakconstructie een verzinkte stalen constructie gezet met een korrelige of gladde plaat variant. Door de lichte niet-poreuze materialen van je dakbedekking zijn ze zeer vochtbestendig en weerstaan ze aan de sterkste stormen. De levensduur van een dak over dak constructie overstijgt de meeste andere dakbedekkingen.
Een metalen dakbedekking wordt niet onmiddellijk toegepast op particuliere woningen, maar men vindt een metalen dakbedekking wel vaak terug bij garages, loodsen, carports, schuren of recreatiewoningen. De metalen daken kunnen bestaan uit metalen dakpannen van staal, zink of aluminium of uit metalen en zinken platen. Sommige dakpannen van metaal, zink of aluminium kunnen zelfs uitzicht hebben van natuurleien. De metalen worden steeds voorzien van een beschermende anti-corrosie laag en ze kunnen eventueel ook een onderdak en toegevoegde isolatiematerialen bevatten.
Voor kleinere dakwerken die worden toegepast op tuinhuizen, carports, loodsen of opslagplaatsen wordt er vaak gebruik gemaakt van alternatieve dakbedekkingen zoals shingels, golfplaten, bitumenleien of kunststoffen dakplaten. Bij golfplaten gebruikt men dubbelgeperste vezelcement platen of kunststof platen die elkaar geprofileerd overlappen. Shingles hebben een elastische bitumenbasis die is verweven met glasvezel en ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren. Bitumenleien bieden een alternatief voor echte leien en ze worden vaak gebruikt bij lichte dakconstructies.
De keuze van de dakbedekking bepaalt voor een groot deel de prijs. Een dakpan uit beton is goedkoper dan een keramische pan, maar heeft niet dezelfde lange levensduur. De prijzen tussen platte dakpannen of gegolfde dakpannen verschillen niet zoveel. Kies je voor de moderne vlakke pan of de tegelpan dan ligt de prijs per m² een stuk hoger. De onverslijtbare natuurleien platte dakpannen hebben de duurste prijzen, maar die heb je voor het leven en nog veel langer. Je keuze voor platte dakpannen, betonnen pannen, koramic pannen, vlakke dakpannen, gegolfde dakpannen, tegelpannen of natuurleien, hangt in grote mate af van je persoonlijke voorkeuren qua look, kleur, stijl, vorm en budget.
Naast het soort dakbedekking is er ook nog de arbeidskost van de dakwerker(s). Afhankelijk van het type dakbedekking, zullen het aantal arbeidsuren ook voor een groot stuk wegen op de prijs. Het is dan ook aangeraden dat je meerdere offertes opvraagt bij de verschillende professionele dakwerkers uit je regio.
Wanneer je nieuwe dakpannen kaderen in een dakrenovatie waarbij ook je energie efficiënter wordt verbeterd, kun je via de "Mijn Verbouwpremie" van de Vlaamse Overheid in aanmerking koen voor een premie. Dit geldt trouwens voor iedereen die investeert in een bestaande woning, appartement of bedrijfspand. Deze verbouwpremie vervangt alle voorgaande premies en ze kan aangevraagd worden voor alle investeringen aangaande energie-efficiëntie. Een dakrenovatie met verbeterde isolatiewaarden behoort altijd tot deze energie-efficiënte investeringen en je kunt bij de Vlaamse Overheid financiële steun vragen via het online loket. Je kunt zo nagaan of je behoort tot de doelgroep en op welke premie je recht hebt. Ook voor andere investeringen aan je woning, appartement of bedrijfspand kun je hier terecht. Via onderstaand link kun je alle voorwaarden bekijken.